17 Ocak 2012 Salı

Seyid Hamid Haşimi Aysis

T.C. GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI GEBZE
TEZİN BAŞLIĞI: YSP (Yuvarla-Sıkıştır-Paketle) Metodu İle Çöplerin Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında Depolanması Ordu İli Örneği.
YAZAR ADI: Seyid Hamid HAŞİMİ
Tüm Karadeniz’deki illerde olduğu gibi Ordu İlinde de katı atık bertaraf sahası sorunu yıllardır yaşanmaktadır. Bu çalışmada Ordu İlinde toplanan katı atıkların YSP (Yuvarla-Sıkıştır-Paketle) Metodu İle Çöplerin Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında geçiçi depolanması ve çevre üzerindeki olumlu olumsuz etkileri ve maliyet analizleri araştırılmıştır.
Bu sistem uzunca yıllardır tarım sektöründe başarıyla kullanılan tahıl ve diğer hububatın sarılarak konserve edilmesinden yola çıkılarak katı atık yönetiminde uygulanmıştır. YSP (Yuvarla-Sıkıştır-Paketle) uygulaması ile malzeme düzgün, eşit bir şekilde komprime edilir ve balyalanır. Tekniğin özelliği malzemenin bir eksen üzerinde döndürülürken havasının çıkartılarak preslenmesidir.
Ordu Belediyesi 2007 yılı Nisan-Ağustos aylarında yaklaşık 10.000 tonluk evsel nitelikli katı atığını, YSP (Yuvarla-Sıkıştır-Paketle) tekniğiyle geçici olarak depolamıştır. Bu çalışmada Nisan 2007-Ağustos 2008 tarihleri arasında 6 aylık periyotlarla 2 defa YSP tekniğiyle balyalanmış evsel katı atıklarda ağırlık, sıcaklık, nem, gaz oluşumu, koku ve ayrışma dereceleri incelenmiştir.
Seyid Hamid Haşimi Aysis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder